Uitgever Bart Maes en schrijfster Josseline de Gruijter-Bos portretteren min of meer bekende Bourgondiërs van een bepaalde stad in beeld en tekst. Bourgondiërs die niet alleen hun favoriete gerecht met de lezer delen maar ook een kijkje geven in hun huis, hun keuken en vooral ook in hun leven en levensstijl. Opgetekend uit gesprekken aan het fornuis en de keukentafel. Indringende gesprekken met een lach en soms ook een traan waarbij herinneringen worden opgehaald. Daarbij worden ze gefotografeerd in hun eigen keuken en op hun favoriete plek in huis.
Het omvangrijke boek is een niet alledaagse samensmelting van een glossy, een kookboek en een leesboek. Juist deze verrassende samenstelling verklaart het succes van de eerste uitgave uit Weert. Mensen van vlees en bloed waar je meer van wilt weten. Wat zijn hun drijfveren, hoe leven ze, hoe zijn ze geworden zoals ze nu zijn, wat zijn hun hobby’s, hun gewoonten, hun favoriete plekken in huis. En daarbij koken ze ook nog hun favoriete voor-, hoofd-, of nagerecht waarbij ze laten zien hoe je dat gerecht kunt maken. Veelal zijn het gerechten die uit de overlevering van vader, moeder of zelfs opa en oma komen, en dus soms ook een nostalgisch karakter hebben. Niet alleen voor de mensen in het boek maar zeker ook voor de lezers. Uiteindelijk is het voor iedereen een heerlijk en waardevol feest der herkenning.
Het resultaat is een uniek (kook)boekwerk waar je niet alleen nu met plezier in bladert, leest en recepten uitprobeert, maar waarin je ook over vijfentwintig jaar nog kunt terugkijken. Je ziet dan echte inwoners van de stad, bekend uit het straatbeeld of het bedrijfsleven, met een historie of een toekomstdroom, geboren en getogen in die stad of in een verre cultuur, met een passie voor kunst, muziek, sport en… lekker eten.
Naast de eerste uitgave Zestig Bourgondische Weertenaren, is er nu ook een boek van Heerlijk Helmond. Het glossy kookboek ‘Heerlijk Helmond’ werd gepresenteerd in restaurant ‘De Steenoven’. Paul van Thiel, een van de geportretteerde koks, presenteerde deze avond een elftal heerlijke amuses in een walking dinner ambiance. Zanger, conferencier en cabaretier Bert Kuijpers deelde zijn kijk op het kookboek en aansluitend werd het eerste exemplaar van het kookboek ‘Heerlijk Helmond’ aangeboden aan de heer Leo Kivits van ‘Inloophuis de Cirkel‘. Aan het einde van deze avond werd een cheque uitgereikt aan het goede doel dat is gekoppeld aan dit kookboek: ‘Inloophuis de Cirkel’. Inloophuis de Cirkel ontving zowel een bedrag over de verkochte boekexemplaren als over het diner. September 2015 verscheen ‘Buitengewoon aan tafel in Zutphen en Bronckhorst’.